ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

This slideshow requires JavaScript.

Συνάντηση με την Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά, κ. Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου, είχαν την Τετάρτη 1/3/2017 εκπρόσωποι της ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες μετά από σχετικό αίτημα των συνεργαζόμενων οργανώσεων. Η συνάντηση άνοιξε με συζήτηση γύρω από το έργο, τη βασική επιδίωξη και τους στόχους της Πλατφόρμας. Στη συνέχεια η Εθνική Συντονίστρια μας ενημέρωσε αναλυτικά για μια πληθώρα σημαντικών θεμάτων, όπως:

  • τις δράσεις του Γραφείου της κατά την τριετία 2013-2016,
  • τις εξελίξεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο,
  • τα συμπεράσματα της προεδρίας της Σλοβακίας στην Οριζόντια Ομάδα Ναρκωτικών,
  • τις προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
  • τη συμμετοχή της χώρας μας στην 60η συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ (CND)

Από τη συζήτηση προέκυψε πως οι δράσεις του Γραφείου της Εθνικής Συντονίστριας κατά την τριετία 2013-2016 επικεντρώθηκαν κυρίως στην εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Για το ίδιο διάστημα, σε εθνικό επίπεδο υπάρχει στασιμότητα των εξελίξεων, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε αγκυλώσεις αναφορικά με τη συνεργασία των αντίστοιχων αρμόδιων θεσμικών οργάνων προς την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων τους, έτσι όπως αυτές ορίζονται από το Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις 4139/2013. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει με δελτία τύπου και παρεμβάσεις μας ως Kοινωνία των Πολιτών και επιβεβαιώθηκε ξανά και σε αυτή τη συνάντηση, η χώρα μας δεν διαθέτει εγκεκριμένο και επίσημο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά.

Τέλος, η Εθνική Συντονίστρια τόνισε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στο διάλογο με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και δεσμεύθηκε στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων με την Πλατφόρμα μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

Η Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές ουσίες υπενθυμίζει τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις του ΟΗΕ – κατά την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων εθνών για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016) – για την πολύτιμη συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα των ψυχοδραστικών ουσιών και την ανάγκη για την ενεργή εμπλοκή της στη διαμόρφωση των πολιτικών για τα ναρκωτικά:

«Αναγνωρίζουμε ότι η Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και η επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών και σημειώνουμε ότι οι πληθυσμοί που πλήττονται και οι εκπρόσωποι των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, κατά περίπτωση, πρέπει να μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση, εφαρμογή και παροχή των σχετικών επιστημονικών στοιχείων, την αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων ελέγχου των ναρκωτικών».

Απόσπασμα από το τελικό κείμενο που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την UNGASS (2016)

Ως Κοινωνία των Πολιτών δεσμευόμαστε πως:

η νομική κατοχύρωση της συμμετοχής μας στα όργανα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών και προγραμμάτων  θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες κατά τα επόμενα βήματα διεκδίκησης και,

θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η φωνή της κοινότητας των ίδιων των ανθρώπων που είναι πρώην/νυν χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών να ακούγεται δυνατά και ισότιμα σε όλα τα επίσημα τραπέζια διαλόγου.

Βασική μας επιδίωξη

Η υλοποίηση μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ναρκωτικά με προσανατολισμό τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα


Εκ μέρους της Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, στη συνάντηση παρευρέθηκαν:

-Αναστασίου Χρήστος (Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών)

-Ατζέμης Μάριος (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ)

-Γαληνάκη Σοφία (ΔΙΟΓΕΝΗΣ Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά)

-Κίσσας Ιωάννης (PRAKSIS)

-Μαλεκιάν Χασάν (Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)

-Παπαγεωργίου Χαρά (ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s