Υποστήριξη.Όχι Τιμωρία. Μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε ως αποτέλεσμα η ποινικοποίηση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

This slideshow requires JavaScript.

Οι οργανώσεις-μέλη της ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις ψυχοδραστικές ουσίες, με αφορμή την 26η Ιουνίου – μια μέρα που είχε καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κατάχρησης των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης (International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking) και που ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ έγινε ευρέως γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – προώθησαν το μήνυμα της παγκόσμιας εκστρατείας “Support.Don’t Punish” (Υποστήριξη. Όχι τιμωρία) (www.supportdontpunish.org).

Μια μέρα που πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν για να θριαμβολογούν, κατά κύριο λόγο, για τα αποτελέσματα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και των συλλήψεων που έχουν κάνει όλο τοχρόνο.

Μια μέρα που σε πολλά κράτη”εορτάζεται” με εκτελέσεις και δημόσια μαστιγώματα ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών προς παραδειγματισμό εν ονόματι του λεγόμενου Πολέμου κατά των ναρκωτικών, που μετατράπηκε σε Πόλεμο κατά των ίδιων των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών.

Αυτή τη μέρα, λοιπόν, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας “Support.Don’t Punish” επιλέγουμε να την καθιερώσουμε ως “Παγκόσμια Ημέρα Δράσης” επαναπροσδιορίζοντας το περιεχόμενό της στις σωστές βάσεις.

Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω επιβλαβείς πολιτικές, ιδεολογίες και προκαταλήψεις. Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων που πλήττονται καθημερινά.

Τονίζουμε την ανάγκη για:
– άμεση μεταρρύθμιση της πολιτικής και της νομοθεσίας με αλλαγή του προσανατολισμού από την καταστολή και την τιμωρία στη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
– ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν

Στις 27/6, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκστρατείας διοργανώθηκαν οι εξής δράσεις:

Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών ΟυσιώνΓια πρώτη φορά, οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, πήραν τον λόγο σε συνέντευξη Τύπου, που συντόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Σωτήρχου, παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων, δημοσιογράφων και φορέων, και μίλησαν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αλλαγή της κατασταλτικής πολιτικής σε μια πιο υποστηρικτική για τους ίδιους και τη δημόσια υγεία.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου

Street event (εκδήλωση δρόμου): στον φιλόξενο χώρο του «Συν Αθηνά», στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, όπου χρήστες, εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, εθελοντές και περαστικοί βρέθηκαν μαζί για να στηρίξουν το μήνυμα της εκστρατείας. Παράλληλα οι συμμετέχουσες οργανώσεις μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, ενώ κινητή μονάδα γρήγορου τεστ για HIV/HCV της οργάνωσης Praksis, παρείχε τις υπηρεσίες της σε κάθε ενδιαφερόμενο. Εξαιρετική ήταν και η πολύτιμη συμβολή της πρωτοβουλίας STEPS, προσφέροντας φαγητό, καφέ και αναψυκτικά.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s