ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία| Support. Don’t Punish.” 26η Ιουνίου 2020: αστεγία και χρήση ψυχοδραστικών ουσιών

Οι οργανώσεις-μέλη της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες [Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, Διογένης Διάλογος Πολιτικής για Ναρκωτικά, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Προμηθέας, PRAKSIS και Steps] σας προσκαλούν στην εκδήλωση, που οργανώνουν στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας “Support.Don’t Punish.” «Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία» στις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα ναρκωτικά.

Η εκστρατεία αυτή υποστηρίζει την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση της βλάβης, εστιάζει στην προώθηση και υποστήριξη πολιτικών με γνώμονα την Δημόσια Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βασικά σημεία που θέτει είναι τα εξής:

  • Το σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών είναι πεπερασμένο, και χρήζει μεταρρύθμισης.
  • Τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών δεν πρέπει να ποινικοποιούνται.
  • Τα άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών σε χαμηλή κλίμακα, ειδικά εκείνα που εμπλέκονται για λόγους επιβίωσης ή εξαναγκασμού, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν σκληρές ή δυσανάλογες τιμωρίες.
  • Η πολιτική για τα ναρκωτικά πρέπει να εστιάζεται στην υγεία, την ευημερία και τη μείωση των βλαβών που προκύπτουν από την προβληματική χρήση.
  • Οι προϋπολογισμοί για την πολιτική για τα ναρκωτικά χρειάζονται εξισορρόπηση για να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση μέτρων που λαμβάνονται και βασίζονται στην δημόσια υγεία και τη μείωση βλάβης.

Κορύφωση της πρωτοβουλίας είναι η Διεθνής Ημέρα Δράσης στις 26 Ιουνίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους». Ιστορικά, αυτή η ημερομηνία έχει χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να αναδείξει τα «επιτεύγματα» του ελέγχου των ναρκωτικών με καταναγκαστικούς όρους. Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης της καμπάνιας επιδιώκει να ανακτήσει και να αλλάξει αυτό το αφήγημα ανοίγοντας διάλογο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ευαισθητοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 26 Ιουνίου η κοινότητα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και η πλατφόρμα οργανώσεων για τις ψυχοδραστικές ουσίες εστιάζουμε σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός.  Για πρώτη φορά άνοιξε ξενώνας για τους άστεγους συνανθρώπους μας, η λειτουργία του οποίου δεν απαντά μόνο στην έλλειψη στέγης αλλά και στην αποφυγή διασποράς της πανδημίας Covid19.  Ως τώρα η πολιτική ηγεσία είχε αδιαφορήσει για τους άστεγους χρήστες και χρήστριες. Μάλιστα η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών γινόταν αιτία αποπομπής από τους ξενώνες αστέγων, με συνέπεια να βάλλονται οι πιο αδύναμοι, οι πιο φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι από όλους τους άστεγους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει η λειτουργία του ξενώνα, ότι θα διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του στο πλαίσιο του επερχόμενου Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά και ότι αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι που έχουν ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών και βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας.

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 26 Ιουνίου:

Στις 11:00πμ στον Ξενώνα της Αθήνας – στο Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ, Χαλκοκονδύλη 41- όπου θα αναρτήσουμε ένα μεγάλο πανό, θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό από το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών για τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και θα εκφράσουμε τη στήριξή μας στο αίτημα αυτός ο Ξενώνας να αποτελέσει μια καλή πρακτική που θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα, ειδικά σε πόλεις όπου η έλλειψη στέγης χτυπά την κοινότητα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

Το απόγευμα στις 6.00μμ στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου θα μιλήσουμε για την αστεγία στον κόσμο της χρήσης ναρκωτικών.

Οι παρακάτω ομιλητές/τριες μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας:

Φωτεινή Λεομπίλα (Επιστημονικά υπεύθυνη του ξενώνα αστέγων της Αθήνας), Κωνσταντίνος Κοκκώλης (ΟΚΑΝΑ), Νίκη Βουδούρη (PRAKSIS), Τάσος Σμετόπουλος (STEPS), Νίκος Φιτσιάλος (Θετική Φωνή), Δάφνη Χρονοπούλου (Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών), Χρήστος Αναστασίου (Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών).

Ο Χρήστος Κουϊμτσίδης, Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, θα παρέμβει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

 

 

——————————————

Για περισσότερες πληροφορίες: ngoppsgr@gmail.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s